Etyka na talerzu. Kolejne spotkanie z cyklu Antropofauna – rozmowy o zwierzętach z perspektywy antropologicznej
Tym razem przyjrzymy się etycznym wymiarom wyboru diety. Zadamy sobie pytanie czy w warunkach demokracji większościowej możliwe jest budowanie solidarnego społeczeństwa w którym przemysł mięsny jest jego znormalizowanym elementem? Czy wypierane ze świadomości okrucieństwo wobec zwierząt jest postawą nieetyczną? Czy przedmiotowe traktowanie zwierząt rzutuje na relacje w społeczeństwie ludzkim? Czy dążymy do zachowania zdrowia, a może do „drapieżniczej rywalizacj” bądź „wegetariańskiego pokoju” – czyli jakie argumenty stoją za wyborem diety.
Gośćmi spotkania będą:
prof. Jan Hartman, filozof i bioetyk, profesor nauk humanistycznych UJ, polityk. Wielokrotnie wypowiadał się w sprawie uboju rytualnego.
Dariusz Gzyra, działacz społeczny, współzałożyciel Stowarzyszenia Empatia. Weganin. Interesuje się zagadnieniami etyki.
Spotkanie poprowadzi Olga Rembielińska, studentka II roku studiów magisterskich na kierunku etnologia i antropologia kulturowa w IEIAK UW.